perjantai 2. syyskuuta 2016

Yhden pisteen perspektiivi





Jotta näyteikkunoita ja esillepanoja voi suunnitella, täytyy ne piirtää ensin. Alotettiin opinnot siis näiden piirtämisestä, ja tehtiin muutama harjoittelupiirros.

Välineet: lyijykynä, kumi, suhdeviivain, kulmaviivain ja metriviivain.

Tehtävänä oli piirtää 3m x 1m x 2m kokoinen näyteikkuna. Suhdeviivaimella tällaisten piirtäminen on todella helppoa, ja suositeltu mitta on 1:20. 


1. Piirretään 3m leveä ja 2m korkea neliö.
2. Kehikköön piirretään merkit 0,5m välein helpottamaan ikkunan hahmottamista. Ikkunan kulmat nimetään A, B, C ja D.
3. Pisteestä A mitataan 1,5m ylöspäin, johon piirretään vaakasuora horisonttiviiva (silmäkorkeus).
4. Tämän viivan keskelle merkitään piste P - pakopiste. Siitä mitataan kaikki piirroksen syvyyssuuntaiset viivat.
5. Kulmaviivain asetetaan piirrokseen siten, että se muodostaa 45° kulman horisonttiviivan kanssa. Kulman tulee kulkea kulman A ja B lävitse (alakulmat). Nämä viivat muodostavat piirrokseen kulmat, joista ylimmät horisonttiviivassa merkitään f1 (vasen) ja f2 (oikea).
6. Piirrä viivat AP, BP, CP, DP. Nämä viivat muodostavat lattian, katon ja takaseinän.
7. Mittaa 1m pisteestä A, ja siitä viiva kulmaan f1. Tästä syntyy leikkauspiste L, josta mitataan vaakasuora viiva kohti janaa (BP). Tee näin kaikkien viivojen kanssa, ja syntyy tilan takaseinä.
8. Piirretään lattiaan ruudukko, joka koostuu 50cm x 50cm nelöistä.


Kun näyteikkunaan piirretään takaseinälle vaikka juliste, sen korkeus mitataan pisteiden B ja C välille. A ja B välille merkitään kuinka kaukana sivuseinää se on, ja leveys. Korkeus lattiasta saadaan niin, että B ja C pisteiden välille merkitystä korkeudesta, vedetään viiva pakopisteeseen P. Siitä viivasta vedetään vaakasuora viiva A ja B välillä oleviin pystysuoriin viivoihin. Sama viiva vedetään toisesta pisteestä B ja C välillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti